בהגדרה, הונאה כרוכה בהטעיה למען רווח כספי. בקריוניקה אין הטעיה וגם אין רווח כספי.
ראשית, קריוניקה אינה מבוססת על תרמית. להפך, קריוניקה אמינה מבחינה מדעית (עיין במכתב הפתוח של המדענים על קריוניקה) ונתמכת על ידי הספרות המדעית הקיימת (ראו PubMed לרשימה של כמה מאמרים שפורסמו בנושא קריוניקה). אין טיעונים טכניים מספקים לכך שקריוניקה, שבוצעה בתנאים טובים לא תעבוד. מצד שני גם אין הוכחה לכך שהחזרה לחיים והבראה יהיו אפשריים. לכן שום ארגון קריוניקה בעולם לא מבטיח את הדברים האלה. כל מה שמכוני הקריוניקה מציעים זה צ'אנס נוסף לחיים.
שנית, קריוניסטים אינם מונעים מרווח כספי. ההיסטוריה מלאה באנשים שהקריבו רבות לטובת קריוניקה, ועד כה חסרה באנשים שהתעשרו ממנה. המכונים המרכזיים בארצות הברית הם ללא כוונת רווח, מועצות המנהלים לא מקבלות שכר, רוב העבודה נעשית על ידי מתנדבים, ויש רק עובדים בודדים שמקבלים שכר. במילים אחרות אין "בעלים" לארגונים האלה שיכולים להתעשר.
בזמן ההקפאה הקרח הורס את התאים
ראשית, תהליך השימור היום שונה מאוד מהקפאה פשוטה. כל מכוני הקריוניקה כיום משתמשים בתהליך שנקרא ויטריפיקציה. התהליך הזה, אם נעשה מספיק מהר ובצורה נכונה, מונע יצירה של גבישי קרח.
ישנם בעלי חיים, כגון דובוני מים או צפרדעי העץ, שעוברים תהליך דומה. בזמן הקפאה, בעלי חיים אלה מייצרים חומרים שמונעים או מקטינים יצירה של גבישי קרח, וכך הם מצליחים לקפוא בטמפרטורות מאוד נמוכות, להפשיר, ולחזור לחיים ללא שום נזק. שימוש בתהליך הויטריפיקציה אפשר גם הקפאה של כליית ארנב ב מינוס 130 מעלות והשתלתו בחזרה. הכליה שמרה על חיוניות ותפקוד מלא.
עם זאת, במקרים בהם עבר זמן רב לאחר דום הלב, תהליך הויטריפיקציה בלתי אפשרי או אפשרי רק בצורה חלקית. באותם מקרים נוצרים גבישי קרח, אך ההשפעה שלהם על התאים פחותה ממה שמקובל לחשוב. במהלך ההקפאה, המים מתרחבים בכ -9% בלבד. מבחינה ביולוגית זה לא מאוד משמעותי בהתחשב באלסטיות של התאים. חשוב מכך גבישי קרח לא נוצרים בתוך התאים, אלא מחוץ לתאים ולכן הנזק שמסב הקרח מוגבל. בנוסף, מים יוצאים מתוך התאים בתהליך אוסמוטי מה שגורם לייבוש חלקי שלהם.
לסיכום, בתהליך קריוני בתנאים אופטימליים כמעט ואין היווצרות של גבישי קרח. כאשר התהליך מתקיים בתנאים לא אופטימליים נוצרים גבישי קרח שמזיקים לתאים. אך גם כאשר יש נזק לתאים, זה לא אומר שרקמת המוח נהרסת והזיכרון והאישיות נמחקים. יתכן מאוד שניתן יהיה לתקן את הנזק בעתיד באמצעות שימוש בננו-טכנולוגיה מתקדמת.
לפני מאה שנים, אדם אשר ליבו הפסיק לפעום הוכרז כמת. היום כאשר יש דום לב או פרפורי לב, יש דרכים להציל את האדם ממוות. על אותו משקל, מה שמוגדר היום כמוות לא בהכרח יוגדר כמוות בדורות הבאים. כלומר הגדרת המוות תלויה פחות במצב הבריאותי של האדם אלא יותר ביכולת הרפואית בתקופתו.
אבל האם יש בכל זאת דרך אובייקטיבית להגדיר מוות?
המונח שמשתמשים בו בקריוניקה הוא Information-theoretic death. בעברית נקרא לזה מוות אובייקטיבי. מוות אובייקטיבי זה מצב שבו אפילו באופן תיאורטי לא ניתן לשחזר את הזיכרון ואת האישיות של האדם. במילים אחרות בן האדם מת בוודאות רק אם רשת הנוירונים והסינפסות במוח איבדה את המבנה הייחודי שלה באופן שלא ניתן לשחזר אותה אפילו בצורה תיאורטית על ידי שום טכנולוגיה שיש לנו היום או שתהיה בעתיד.
מחקרים שנעשו בתחום, הראו שנוירונים נשמרים גם שעות לאחר המוות. יש כמה מקרים מתועדים של אנשים שסבלו מהיפותרמיה וליבם הפסיק לפעול למשך שעות, ועדיין הצליחו להחזירם לחיים ולבריאות. דוגמא אחת מ-2019 – אודרי שומן, נקלעה לסופת שלגים והייתה ללא הכרה וללא דופק במשך 6 שעות. לאחר פרוצדורה מורכבת בבית החולים, שומן חזרה לתפקוד מלא!
מכיוון שעוד לא ידוע למדע איפה בדיוק הזיכרון והאישיות נשמרים, לא ברור באיזה שלב רקמת המוח נהרסת במידה כזו שלא ניתן לשחזר את הזיכרון והאישיות המקודדים בה. עם זאת, ניתן להניח שבכל המקרים בהם אין פגיעה משמעותית במוח (מה שנכון לרוב האנשים שעברו שימור קריוני), הקריוניסיטים עודם בחיים, ונמצאים בהשהייה ובהמתנה לטיפול רפואי שיוכל להחזירם להכרה ולבריאות.
קריוניקה אינה מבוססת על מדע
קריוניקה היא תת-תחום של קריוביולוגיה, והיא מתבססת על הישגים בקריוביולוגיה. בתחום ההפרייה המלאכותית צוותים רפואיים מקפיאים ומפשירים באופן שגרתי ביציות ועוברים. מדענים הצליחו להקפיא ולהחזיר לחיים בעלי חיים שונים, ביניהם דובוני מים ותולעי נמטודה. הצלחה נרשמה גם בהקפאה והחזרה לחיונית של כליית ארנב. ב-2015 התקבלה הוכחה לכך שניתן לשמר בצורה מדוייקת מוח של חזיר.
קריוניקה לא יכולה להבטיח החזרת אדם שנשמר לחיים ולבריאות, אך היא יכולה להבטיח שימור איכותי ומבוסס על פרוטוקולים שנבדקו במחקר מדעי.
מומחים חושבים שקריוניקה היא בלתי אפשרית
קריוניקה היא נושא שנוי במחלוקת, ויש מדענים שהביעו דעות כנגדה. עם זאת, יש מדענים רבים התומכים בה. 68 מדענים חתמו על עצומה הקוראת לקריוניקה פרקטיקה לגיטימית ומבוססת מדעית.
ההתנגדות לקריוניקה נובעת בעיקר מכך שאין הוכחה שניתן להפשיר בהצלחה יונקים, ולמדענים ולרופאים קשה להמליץ על תהליך שעדיין לא הוכח מדעית. התנגדות זו מחמיצה במידה רבה את הנקודה, שכן אילו היינו מחכים לטכנולוגיה שתאפשר הקפאה הפיכה של בני אדם והחזרתם לבריאות, נראה שכבר לא היה צורך לשמר אנשים. במקום זאת אפשר היה פשוט לטפל בבעיות הבריאות שמהן הם סובלים. אך מחיר ההמתנה הוא לוותר לחלוטין על חייהם של האנשים החיים כיום.
פעמים רבות נובעת ההתנגדות לקריוניקה מהיעדר היכרות עם הצדדים הטכניים שלה. מעט מאוד מדענים בעולם מצוידים בהבנה הטכנית של התהליך הקריוני, או מודעים להתפתחות הטכנולוגית בתחום, כמו למשל ההתפתחות הזאת.
הקריוניקה מנוגדת לדת
אין שום סתירה בין דת לקריוניקה. קריוניקה לא מחזירה אנשים לתחייה מכיוון שאנשים שנשמרו בתהליך הקריוני הם אנשים חיים מלכתחילה (ע"ע מיתוס קריוניקה זה שימור גופות). קריוניקה היא טיפול רפואי ניסיוני, וכפי שאין סתירה בין טיפול רפואי קונבנציונלי לבין היהדות או כל דת אחרת, כך אין סתירה בין קריוניקה לדתות האלה.
ארגון הקריוניקה ששימר הכי הרבה אנשים עד היום, Cryonics Institute, מציע שירות קריוני ללא כוננות (המתנה ליד החולה כדי להתחיל את הטיפול מיד לאחר הכרזת המוות) בעלות של 35 אלף דולר. אם מעוניינים בכוננות משלמים עוד 30 אלף דולר לחברת Suspended Animation. סך הכל מדובר ב-120 עד 220 אלף ש"ח. ברוב המקרים הכסף מגיע מביטוח חיים של הלקוח. אדם צעיר יכול עבור כמה עשרות שקלים בחודש, להבטיח לעצמו שירות קריוני. בגיל מבוגר יותר עדיף כנראה להשתמש בחסכונות. רוב הישראלים יכולים להרשות לעצמם סכום כזה של כסף בסוף חייהם.
- עם זאת, בכל זאת מדובר בסכום לא קטן, וראוי להסביר את הסיבות לסכום הזה.
כדי שאפשר יהיה לשמר את המטופל לזמן בלתי מוגבל, צריך תשלום מספיק גבוה בשביל ליצור חיסכון שיגדל כל שנה ויניב ריבית שתספיק לכיסוי השימור. זאת הסיבה העיקרית לעלות הגבוהה. - כוננות יכולה להימשך עשרה ימים או יותר. הצוות הכונן מכיל לפחות שני אנשים ולפעמים גם אחות מוסמכת.
- בדרך כלל משתמשים במנתחים מקצועיים כדי לחשוף את צינורות הדם שמובילים לראש או ללב. מנתחים עולים הרבה.
- צריך לתחזק את המכון עצמו: משכורות, נדל"ן, מערכות מחשוב, ציוד וכו'.
הפסקת חשמל גורמת להפשרה של אנשים
בקריוניקה לא משתמשים בחשמל בתהליך השימור, לכן אין שום חשש מהפסקת חשמל. את הקריוניסטים משמרים באמצעות חנקן נוזלי בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות צלזיוס. כל שבוע מוסיפים עוד חנקן נוזלי כדי לשמור על כמות מספקת. אך גם במקרה שאספקת החנקן הנוזלי תתעכב, יעברו שבועות רבים עד שהגוף יתחיל להפשיר.